A könyvről:
Becslések szerint Magyarországon 800 ezer lakosnak van középsúlyos vagy súlyos vesebetegsége. A mindennapi gyakorlatban a vesebetegségek diagnosztizálására és a kezelés eredményességének megítélésére néhány alapvető ismeret szükséges. A könyv orvosszerzője tömören és érthetően összefoglalja, amit a krónikus vesebetegségekről a vesebetegeknek tudniuk kell, sőt külön fejezetben ismerteti, hogy milyen módon lehet elkerülni/lassítani a veseelégtelenség kialakulását.
A könyv táplálkozástudományi szakértője szerint a táplálkozásnak központi szerepe van a krónikus veseelégtelenség kezelésében, gondozásában. A diéta személyre szabottan, a veseműködés csökkenésének üteme és kezelési módja szerint változik. A szerző ezért betegségenként mutatja be, és ad példákat (recepteket) a megfelelő diétára.
Fontos megérteni, hogy mit és miért kell módosítani az étrendben, és tudni azt, hogy a beteg együttműködése létfontosságú a diéta megvalósításához. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a betegtájékoztató könyv.
Ajánlás:
A vesebetegségek kezelésében a dietoterápiának nélkülözhetetlen szerepe van, melynek legfontosabb célja, hogy lassítsa a vesefunkció romlását és a szövődmények kialakulását. Abban az esetben, ha elhízás áll a háttérben, mindenképpen testtömegcsökkentésre kell törekedni, amely javítja az aktuális állapotot. Alultápláltság esetén pedig a normál testtömeg elérése a cél a betegség jobb kimenetele érdekében.
A diéta minden esetben személyre szabott, a kezelés módja szerint változik, igazodva az orvosi diagnózishoz. Ennek gyakorlati megvalósításához dietetikus szakember szükséges, de lényeges a beteg folyamatos együttműködése. A szakember a páciens igényeihez igazodó tápanyagösszetetelű étrendet állít össze az aktuális állapot figyelembevételével, valamint a rendelkezésre álló táplálkozási napló elemzésével, továbbá a testtömegváltozás folyamatos ellenőrzésével.
A diétás kezelés legfontosabb célja a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása a gyógyulás teljes időszaka alatt. Éppen ezért az étrend legyen kiegyensúlyozott, biztosítsa a szervezet szükségleteit oly módon, hogy a társbetegségekre vonatkozó dietetikai előírásokat is egyaránt figyelembe vegye.
Fontos, hogy a páciens ismerje a betegséget és a kezelés lehetőségeit, beleértve az adekvát étrendet is. Az orvos-dietetikus szerzőpár által írt kitűnő könyv ehhez kíván segítséget nyújtani.
Kubányi Jolán, MSc elnök
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Tartalom:
Ajánlás (Kubányi Jolán MSc, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke)
I. rész
AMIT A KRÓNIKUS VESEBETEGSÉGEKRŐL A VESEBETEGEKNEK TUDNIUK KELL (Írta: Dr. habil. Barna István)
1. A krónikus vesebetegség jellemzői, szakaszai
1.1 Egy kis anatómia
2. Klinikai tünetek, vizsgálatok, diagnózis
2.1 Kórelőzmény, betegvizsgálat
2.2 Vizeletvizsgálat, vesefunkciós vizsgálatok
2.3 Képalkotó diagnosztika
2.4 A vese szövettani vizsgálata
2.5 Jellemző laboreltérések okai és következményei
3. A krónikus vesebetegség kialakulásának főbb okai
3.1 Magasvérnyomás-betegség (hipertónia)
3.2 A cukorbetegség (diabetes mellitus)
3.3 Vesebetegség és túlsúly
3.4 A vesék gyulladásos betegségei (Glomerulonephritisek) (A fejezetet írta: Dr. Bajcsi Dóra)
3.5 Nefrózis szindróma
3.6 Vesekövesség és köszvény
4. A vesebetegség romlásának lassítási módjai
4.1 A hipertónia (magasvérnyomás-betegség) kezelése
4.2 A zsíranyagcsere rendezése
4.3 A só- és vízháztartás rendezése (A fejezetet írta: dr. Pató Éva főorvos)
4.4 A vérszegénység kezelése
4.5 A vesét érő károsodások csökkentés
4.6 Kalcium- és foszforanyagcsere-zavar megelőzése és kezelése
5. Vesepótló kezelések (dialízis)(A fejezetet írta: Dr.Karátson András nefrológus)
5.1 Folyamatos ambuláns hasűri kezelés (CAPD)
5.2 Művesekezelés (hemodialízis)
II. rész
DIÉTÁS KEZELÉS KRÓNIKUS VESEBETEGSÉGBEN (Összeállította: Veresné dr. Bálint Márta)
6. Általános táplálkozási irányelvek, a tápláltsági állapot jellemzői
6.1 Miért kell diétázni?
6.2 Tápláltsági állapot krónikus vesebetegségben
7. Vesepótló kezelés nélküli betegek étrendi kezelése
7.1 A betegség enyhébb szakaszainak diétája
7.2 A betegség előrehaladottabb állapotának diétája
8. Dialíziskezelés alatti diéta
8.1 Étrendi kezelés hemodialízis alatt
8.2 Peritoneális dialízis és diéta
9. A nefrózis szindróma diétás kezelése
10. A vesebetegségben szenvedő cukorbeteg (diabéteszes nefropátiás beteg) diétája
10.1. A diéta szempontjai
11. Diétás kezelés vesekövesség esetén
11.1. Étrend kalcium-oxalát-kő esetén
11.2. A húgysavkövesség étrendje
III. rész
ÉTLAPPÉLDÁK, RECEPTEK (Összeállította: Veresné dr. Bálint Márta)
1. A krónikus veseelégtelenség enyhébb szakaszainak diétája – konzervatív kezelés mellett
2. A krónikus veseelégtelenség előrehaladottabb állapotának diétája – konzervatív kezelés mellett
3. Diéta a hemodialízis során
4. Diéta a peritoneális dialízis során
5. Diéta nefrózis szindróma esetén
6. Diéta diabéteszes nefropátia esetén
7. Diéta kalcium-oxalát-kő esetén
8. Diétás étrend húgysavkő esetén
IV. rész
HASZNOS INFORMÁCIÓK
A könyvben szereplő rövidítések jegyzéke
A SpringMed Kiadó könyvajánlója
A kötet szerzői:
Med. Habil. Dr. Barna István
Belgyógyász, nefrológus, hipertonológus, egyetemi docens
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Belklinikáján végzés óta magyar és angol nyelven belgyógyászatot oktat és vizsgáztat.
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségtudományi Karán dietetikát tanít és államvizsgáztat.
Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja szakmai bizottságának vezetője. Kutatásairól 440 publikációban, 40 könyvben, illetve könyvrészletben számolt be, több hazai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, illetve vezetője, lektora. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság elnökségi tagja. Rendszeresen sportol, az Orvosok fallabdabajnokságát megnyerte. A Balatont több mint tízszer átúszta.
Veresné Dr. Bálint Márta
Dietetikus, tanszékvezető főiskolai tanár
Pályája kezdetén dietetikusként a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban dolgozott. 1987-től vesz részt a dietetikusképzésben, és jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője. A hazai és nemzetközi szakmai konferenciáknak rendszeres előadója, és számos szakmai cikk, jegyzet, tankönyvfejezet szerzője. Fontosnak tartja a hiteles táplálkozási és dietetikai ismeretek megosztását, a színvonalas ismeretterjesztő tevékenységet. Ennek keretében iskolai egészségnapok, pedagógustréningek előadója, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével együtt prevenciós programok közreműködője. Kezdetektől részt vesz előadóként és kurzusvezetőként a Zsigmond Király, jelenleg Milton Friedman Egyetem idősakadémai képzésében.