Juhtenyésztés
Juhtenyésztés
5 900 Ft 
5 222 Ft
11

Juhtenyésztés

A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. Az évi egy utódtól, akár évenként 5-6 bárány szintre jutottunk. Néhány liter tej laktációs termeléstől, ezer litert meghaladó produktumot is elérnek egyes egyedek és tenyészetek. A vedlő szőrt előállító juhoktól a szuperfinom gyapjút előállító állatokig állítottak termelésbe fajtákat. Az egyhasznú juhoktól eljutottunk a többes hasznosítású genotípusokhoz, majd újra megjelentek a célnak megfelelő, nagy teljesítményű, speciális hasznosítású állatok, a fejlődés továbbra is töretlen kell maradjon._x000D_
_x000D_
A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud – legelési sajátosságaival – a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért. _x000D_
Azon tulajdonságai, amelyekért elsősorban érdemes a juhtartással foglalkozni, a következők:_x000D_
-nem táplálékkonkurense az embernek, takarmányai más állatfajjal nem hasznosíthatók,_x000D_
-jó minőséget elváró, speciális, igényes piacra termel,_x000D_
-kellő számban vannak olyan fogyasztói, akik fizetőképes keresletet tartanak fenn a piacokon,_x000D_
-az ágazatban a nagy versenyképességi lemaradás miatt óriási tartalékaink vannak a fejlődésben,_x000D_
-lakosságmegtartó, terület-karbantartó feladatot lát el,_x000D_
-a környezet minőségét javító szerepe meghatározó jelentőségű,_x000D_
-gyapja más állatfajéval – minőségi, és mennyiségi okokból – nem helyettesíthető.
Szerző:
Jávor András
5 900 Ft 
5 222 Ft
Kezdete: 2024.03.22   A készlet erejéig!
Kedvezmény 11
Megtakarítás 678 Ft